DE OORSPRONG VAN CHEESECAKE

Cheesecake (of kaastaart) bestaat al heel lang. Het lijkt erop dat we voor de eerste sporen van deze taart zelfs moeten teruggaan tot bij de Grieken; maar de verdienste voor de wereldwijde verspreiding ervan moeten we toch bij de Romeinen leggen.

DE GEBOORTE VAN EEN MYTHE

Het waren ook de Romeinen die tijdens hun reizen door de Griekse gebieden de heerlijke smaak ervan ontdekten en ervoor gewonnen waren. Waarna ze die meteen mee terugnamen naar Italië, waar de smaak tot in de helft van de jaren 1800 zou blijven bestaan.
In die periode kwam het oude Griekse recept van de Cheesecake dankzij de grote Italiaanse ontdekkingstochten ook aan de andere kant van de oceaan, in Amerika, terecht.

HET ONTBREKENDE INGREDIËNT

In de Verenigde Staten onderging de Cheesecake een opmerkelijke verandering onder invloed van James L. Kraft. Hij was immers degene die in 1872 het ingrediënt bedacht dat vanaf dat ogenblik voor altijd onlosmakelijk met de Cheesecake verbonden zou zijn: Philadelphia. Zacht, romig en smakelijk: deze verse kaas van Amerikaanse oorsprong is er als geen ander in geslaagd om een oud Grieks recept compleet te herschrijven, waardoor het nog maar eens over de hele wereld bekend werd.

DE HERGEBOORTE VAN EEN MYTHE

En vandaag de dag is de link tussen deze twee legendes nog sterker. Je kan de basis, de decoratie of zelfs de bereidingswijze ervan wijzigen, maar er is altijd één enkele constante: de roomkaas gemaakt van Philadelphia.
Hierna volgt het recept om steeds weer van een perfecte Cheesecake te genieten.