Uit recent onderzoek1 blijkt dat brood het vaakst van al wordt weggegooid. Daarom hebben we het project De Broodwinners gelanceerd om voedselverspilling tegen te gaan. Hiermee willen we Belgen bewust maken van het probleem, maar ook inspireren met verschillende oplossingen.
Wist je dat?
- Bijna 1 miljoen euro aan brood wekelijks wordt weggegooid in België? Dat zijn ongeveer 9 miljoen sneetjes2!
Bevraging over voedselverspilling
Om meer te weten te komen over voedselverspilling hebben we het afgelopen jaar een bevraging georganiseerd. Ook dit keer stond brood bovenaan bij het voedsel dat het vaakst wordt verspild. Hierbij een aantal van de resultaten
1:
- 49,2% van de Vlamingen en 61% van de Walen eet geen producten na de houdbaarheidsdatum.
- 80,8% van de Vlamingen en 83% van de Walen heeft standaard brood in huis.
- Bij Vlamingen worden in de categorie volkoren producten brood (54%), aardappelen (46,4%) en rijst (41,6%) het vaakst weggegooid. Bij Walen is dat rijst (50,4%), brood (45,4%) en aardappelen (40,2%).
- 28,6% van de Vlamingen en 34% van de Walen gooit losse ingrediënten (zoals brood) die bijna vervallen weg.
- Maar 7,2% van de Vlamingen en 6,8% van de Walen heeft in de week nooit losse ingrediënten die vervallen.
5 Tips & Tricks3
- Gooi de uiteindes van je brood niet weg! Voeg een sneetje toe aan jouw bruine suiker om het zacht te houden en doe hetzelfde in jouw koekjespot.
- Vries je sneetjes brood in kleine hoeveelheden in. Doe dit in herbruikbare plastic zakjes die luchtdicht zijn.
- Vers brood kan je 2 tot 3 dagen bewaren door het eerst in een handdoek te wikkelen en dan in de papieren broodzak.
- Hou je groenten vers door een sneetje brood in de groentenlade te leggen in jouw koelkast. Het brood helpt om de vochtigheid te absorberen en jouw groenten langer vers te houden. Vervang het sneetje best om de 2 dagen.
- Maar vooral, gebruik je sneetjes (oud) brood om lekkere croques te maken.
Croques met Philadelphia
Heb je al eens een croque met Philadelphia geprobeerd? Smeer een dikke laag Philadelphia op je brood en beleg hem met ingrediënten uit je koelkast. Stop het in een croque machine en voilà: geen broodverspilling en ook nog eens een heerlijke lunch ;) Win-win dus!