Recepten met Philadelphia Lactosevrij*

Wat is lactose en wat is lactose intolerantie?

Lactose is een natuurlijke suiker die in de melk van alle zoogdieren zit. Lactose is dus te vinden in producten die melk bevatten, zoals room, yoghurt, kaas en boter.
Lactose intolerantie is een veel voorkomende spijsverteringsaandoening waarbij het lichaam de lactose niet kan verteren.

Wat veroorzaakt lactose intolerantie?

Melk is een natuurlijk product en in de eerste zes maanden van ons leven is het hoogstwaarschijnlijk het enige wat we consumeren. Wanneer we ouder worden zal ons spijsverteringsstelsel minder geschikt zijn om melk te verteren en dit kan problemen veroorzaken. Een persoon wordt lactose intolerant wanneer de dunne darm stopt met het maken van voldoende lactase.

Wanneer er onvoldoende lactase aanwezig is gaan de bacteriën die normaal in de darm aanwezig zijn reageren met de onverteerde lactose. Dit veroorzaakt onaangename symptomen zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid en diarree. Tieners en volwassenen kunnen gevoelig worden voor lactose, maar vaak gebeurt dit tussen de 30 en 40 jaar. Dit komt doordat de hoeveelheid lactase die een persoon produceert geleidelijk afneemt met de jaren, wat wordt veroorzaakt doordat mensen minder melk drinken en een gevarieerder eetpatroon hebben.

Hoeveel lactose kan iemand met lactose intolerantie eten?

De hoeveelheid lactose die kan worden verdragen verschilt per persoon. De een kan bijvoorbeeld al klachten hebben na het drinken van een kleine hoeveelheid melk in een kop koffie terwijl ander een heel glas melk leeg zou kunnen drinken zonder symptomen.

Mensen met lactose intolerantie kunnen meer lactose verdragen als ze deze combineren met andere voedingsmiddelen of als ze kleine porties verspreid over de dag binnenkrijgen.

De symptomen van lactose intolerantie zullen verdwijnen als zuivelproducten uit het eetpatroon worden gehaald. Ook is het een optie om lactose vrije producten te consumeren, zoals Philadelphia Lactosevrij, zodat u toch nog kunt genieten van een heerlijke (zuivel)smaak.

Symptomen van lactose intolerantie:

De klachten van lactose intolerantie komen over het algemeen tussen 30 minuten en 2 uur na het innemen van melk of andere zuivelproducten. De klachten kunnen variëren van mild tot ernstig en dit hangt samen met de hoeveelheid lactose die is geconsumeerd.

Veelvoorkomende symptomen zijn:

  • Maagkrampen en pijn
  • Opgeblazen gevoel
  • Winderigheid
  • Diarree
  • Misselijkheid

Voedingsmiddelen die lactose bevatten:

Melk is een bron van lactose.

Producten gemaakt van melk:

  • Yoghurt
  • Room
  • Harde kazen
  • Roomkaas
  • Slagroom
  • Boter

Producten gefabri­keerd met lactose:

  • IJs
  • Brood
  • Chocolade
  • Granen
  • Mayonaise
  • Salade dressings
  • Koekjes
  • Cake

Philadelphia’s Lactosevrije roomkaas

Je zou het niet verwachten, maar de Philadelphia Lactosevrij is gemaakt van koemelk. Tijdens het productieproces van de roomkaas wordt het enzym lactase toegevoegd. Dit enzym breekt de lactose uit de melk af tot gemakkelijk verteerbare suikers die vervolgens direct opgenomen kunnen worden in de dikke darm, zonder klachten te veroorzaken bij mensen met lactose intolerantie.

Je hoeft niet langer je intolerantie te laten bepalen wat je wel of niet kan eten. Een sandwich met Philadelphia, diverse snacks of een heerlijke cheesecake, het kan allemaal weer terug op het menu!